«Φιλοσοφία και Ψυχολογία συνομιλούν για τις Αρετές, ως εργαλεία Αγωγής και Εκπαίδευσης»
Ο Σύλλογος Ελληνικών Γραμμάτων και Τεχνών για την Ευζωία και Αριστεία, στο πλαίσιο των δράσεών του με σκοπό την προαγωγή της αυτοβελτίωσης και της αυτογνωσίας του ανθρώπου σύμφωνα με τα πρότυπα των αρχαίων Ελλήνων «ΓνώθιΣεαυτόν» διοργανώνει ημερίδα στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024 με θέμα: «Φιλοσοφία και Ψυχολογία συνομιλούν για τις Αρετές, ως εργαλεία Αγωγής και Εκπαίδευσης»
Η Ημερίδα χαίρει της τιμής να διοργανώνεται με την Υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και τη Συνεργασία του Εργαστηρίου Φιλοσοφικής Συμβουλευτικής και Φιλοσοφίας της Αυτογνωσίας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τα φαινόμενα των καιρών μας, πολεμικές συρράξεις, κοινωνικο-οικονομική και πολιτισμική κρίση, πολυσχιδείς απειλές, είναι αποτελέσματα της διασάλευσης των αντικειμενικών μέτρων των αξιών της ζωής. Παρατηρούμε άφωνοι τα ψυχολογικά, κοινωνικά και πολιτισμικά αδιέξοδα που αφορούν εμάς και ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οφείλουμε να στοχαστούμε πως υπάρχουν γέφυρες που μπορούν να μας συνδέσουν με αυτά που νομίζουμε πως έχουν παντελώς χαθεί. Η φιλοσοφία από τα σπάργανά της είχε ως σκοπό την αναζήτηση της ευδαιμονίας για τον άνθρωπο, ως οσιότητα, νοητική και ψυχική κατάσταση, η οποία τον καθιστά ικανό, αφενός να αντεπεξέρχεται αποτελεσματικά σε όλες τις προκλήσεις της ζωής και, αφετέρου, να ανακαλύπτει συνεχώς βέλτιστες εκδοχές του εαυτού του.
Στόχος των εργασιών της Ημερίδας είναι να αναδυθεί:
– Πως η αρχαία φιλοσοφική σκέψη θεμελιώνεται σε δύο βασικές αρχές. Πρώτη αρχή: Σκέφτομαι-συλλογίζομαι, μεταστρέφω τις εδραιωμένες πεποιθήσεις μου και πλησιάζω από την υποκειμενική άποψη, στο αντικειμενικά ορθό. Για να διακρίνω ποιος είναι ο δικαιότερος τρόπος να αλληλεπιδράσω με τον εαυτό μου και με τους άλλους. Ποιες πράξεις με ωφελούν και συγχρόνως δεν βλάπτουν τους άλλους. Είναι αρετές της σωφροσύνης και της φρόνησης.
Δεύτερη αρχή: Κάνω πράξη στην καθημερινότητά μου το αποτέλεσμα του συλλογισμού μου. Αυτό που ο συλλογισμός μού έδειξε ορθότερο, ωφέλιμο, άρα δίκαιο, με ανδρεία το κάνω πράξη. Σε όποια εμπειρία αλληλεπίδρασης με τον εαυτό και τους άλλους, αφήνω τον παλαιό τρόπο και συμπεριφέρομαι με τη νέα γνώση. Είναι αρετές της ανδρείας και της «εξάσκησης καθ’ έξιν». Ο συλλογισμός σμιλεύει και διευρύνει τον νου, η καθημερινή πράξη σμιλεύει και «μαλακώνει» την καρδιά.
– Πως οι φιλοσοφικές αρετές αφορούν όλους εμάς που ολοένα ο νους μας «αγκυλώνεται», η καρδιά μας «σφίγγεται» και η ταχύτητα με την οποία αλλάζει ο κόσμος μάς ωθεί πέρα από τα όριά μας. Τεχνητή νοημοσύνη, ψηφιακή πληροφορία, ψηφιακή εκπαίδευση, νέες απαιτήσεις στην οικογένεια και τη σχολική κοινότητα. Οι αρετές της κριτικής σκέψης, της φιλίας, της ανάληψης ευθύνης, της αλληλεγγύης μπορούν να γίνουν ανάχωμα στις προκλήσεις αυτές που φαντάζουν ανυπέρβλητες.
– Πως η Αριστεία, η Φιλοσοφία στα παιδιά, τα φιλοσοφικά διδάγματα, η τέχνη, η «Ελληνική Παιδεία» είναι πρόταση εφικτή και βιώσιμη για την αγωγή και την εκπαίδευση κάθε ανθρώπου και, ειδικότερα, κάθε παιδιού που είναι η ελπίδα για το αύριο.
Η διοργάνωση της Ημερίδας, με ελεύθερη είσοδο, υλοποιεί για τρίτη χρονιά τους σκοπούς του Συλλόγου, με την πρόταση της καλλιέργειας των φιλοσοφικών αρετών ως τρόπο ζωής.
* Το πρόγραμμα θα μεταδοθεί και ζωντανά, από το κανάλι του συλλόγου στο YouΤube.